Allmän information om hängmattor

En brasiliansk hängmatta är speciell exemplifieras med en glad kvinna som i skuggan brer ut sig vita hängmattan Amazonas.

Varför är en brasiliansk hängmatta så speciell?

Njutbart hantverk

Slappa i en hängmatta i trädgården, det blir inte mer sommar än så. Unna dig nöjet att koppla av i en äkta brasiliansk hängmatta. De är kända för sin kvalitet, komfort och design och kombinerar unikt vackert hantverk med 100% rörlighet. Dessutom är dem de största, bredaste, skönaste och mest slitstarka hängmattorna som finns.

Det som gör en hängmatta från Brasilien så unik är följande:

Storleken

Hängmattan rymmer med lätthet tre storvuxna personer eller ännu flera små, eftersom de är upp till 190 cm breda, 440 cm långa och med en liggyta som är 275 cm lång.

En man och en kvinna ligger bekvämt tillsammans med gott om plats i den jättestora vita familjehängmattan Espírito Santo.
En tjej ligger utsträckt raklång och kopplar av på tvären i den mycket breda rutiga familjehängmattan Minas Gerais.

Liggmöjligheterna​

Tack vare dess storlek och avsaknaden av träribbor kan du behagligt breda ut dig efter behag, på längden, tvären eller diagonalt. Avsaknaden av träribbor på kortsidorna förbättrar balansen och ökar rörelsefriheten.

En man och en kvinna ligger behagligt och slappar utbredda i den enormt stora hängmattan Amazonas upphängd mellan två träd.
En kille och en tjej myser och har det gott tillsammans i hängmattan Minas Gerais som de har hängt i skuggan mellan träd.

Komforten

Eftersom hängmattan är gjord för att fungera som en säng är den mycket bekväm. Den följer din kropp och ger stöd där det behövs och ger en känsla av viktlöshet. Du ligger ostörd, insynsskyddad, slipper småkryp och kan svepa in dig med tygsidorna ifall du fryser. De är lätta att komma i och upp ur, samt säkra och trygga att ligga i, även för äldre människor.

Kvinnan ligger diagonalt och njuter leende av att gunga i den färgglada och bekväma hängmattan som följer hennes kropp.
En tjej vräker sig behagligt i en mycket vacker och komfortabel naturfärgad hängmatta med makramé, virkad dekor och tofsar.

Kvaliteten

De är tätt handvävda av 100% ekologisk bomull av högsta kvalitet. Bomull är bekvämt och andas väl till skillnad mot syntetiska material som nylon eller polyester. Tyget är mycket kraftigt för att kunna hålla för flera tunga personer och för att tåla tuffa tag. De håller normalt sett i mer än 20 år även om de används dagligen.

Hängmatta São Paulo med pastellfärger utbredd med vacker design tätt handvävd av 100% ekologisk bomull av högsta kvalitet.
Närbild på hängmattan São Paulos mönster och färger illustrerar hur den är kraftigt vävd av 100% bomull som är ekologisk.

Dekorativa

Hängmattan är ett vackert och välgjort konsthantverk av bästa kvalitet som passar lika bra utomhus som inomhus. En del av dem är dekorerade med makramé på kortsidorna och handvirkad dekor hängande på långsidorna.

Hängmattan Minas Gerais vackert upphängd utomhus med välgjord makramé och hängande handvirkad dekor och tofsar på sidorna.
Den vita hängmattan ser ut som ett konsthantverk av hög kvalitet prydd med kuddar, filt, pläd, blomsterkrans och gitarr.
Hängmatta designad med en stor brasiliansk flagga symboliserar Brasilien då den hänger mellan två trädstammar intill en sjö.

Linorna​

De har upp till 60 st kraftiga linor, 60 cm långa, mycket väl fästa i tyget genom knutverk och extra förstärkningar. Linorna löper samman i en kraftigt knuten ögla. Ju flera och längre linor desto bättre hållbarhet, balans och komfort.

Hängmattans ena ände har 60 st kraftiga linor från förstärkningarna som löper samman i en kraftigt knuten upphängningsögla.

Inga träribbor på kortsidorna

Tack vare att hängmattan inte har träribbor på kortsidorna får du bättre balans samt så kan du ligga på precis vilket håll du vill medan hängmattan följer din kropp och stödjer där det behövs. I länder med tradition av att sova i hängmatta har hängmattorna aldrig träribbor eller spridare.

Tvätt

Du kan enkelt tvätta den i maskin, 40°C. Du slipper tilltrasslade linor om du stoppar den i en tvättsäck eller ett örngott.

Historia

Ursprungligen var det indianerna i Amazonas som använde sig av hängmattor. De var lätta att ta med på vandringar genom djungeln. Då Brasilien upptäcktes så spreds användandet av hängmattor mycket snabbt.

En glad indian i Amazonas djungel, i Brasilien, kopplar nöjt av i en historiskt traditionell hängmatta upphängd i en hydda.
En hel familj med indianer i Amazonas regnskog slappar och gosar i en hängmatta där pappan har sin sovande bebis på magen.
Fem stycken barbröstade och målade indiankvinnor ligger och sitter i tre stycken hängmattor upphängda inomhus i en bungalow.

Olika indianstammar använder olika typer av hängmattor. Dessa utgör ursprunget till den traditionella brasilianska hängmattan.

En brun flätad hängmatta av traditionell modell som används av de olika indianstammarna i Amazonas djungel i Brasilien.
En lång och bred hängmatta av historisk indian modell är upphängd och visar vilket skickligt och gediget hantverk den är.
En typisk hängmatta som används av naturfolket i Amazonas gjord helt av naturmaterial med dekorativt hänge på långsidorna.

Upphängningsmöjligheterna är otaliga. På flodbåtarna i Amazonas är hängmattan en självklarhet. Båtfärderna tar ofta flera dagar och passagerarna sover i medhavda hängmattor. Ska du på äventyr i natur och berg är hängmattan självklar att ta med.

Flodbåt i Manaus i Amazonas, Brasilien, har en massa hängmattor upphängda på båtens däck så att passagerarna kan övernatta.
Massa människor ligger och sover i ett dussin färgglada hängmattor är upphängda i taket på en flodbåt i Brasiliens regnskog.
En kvinna ligger och sover bekvämt i en hängmatta, som fungerar som en säng, uppspänd i skuggan på ett berg bredvid en sjö.

Idag har de flesta hem i Brasilien hängmattor, som för dem fungerar som hängmatta, möbel, säng och soffa. Deras krav är att de inte bara skall vara dekorativa, rymliga och slitstarka utan skall dessutom hålla i minst 20 år vid daglig användning. Resultatet är en handvävd, vacker och mjuk hängmatta som är rekordstor och av högsta kvalitet.