FAQ

FAQ frågor och svar illustreras med en person som kopplar av njutningsfullt utsträckt i en blå hängmatta Pernambuco.

FAQ. Frågor och svar.​

Har du frågor om din brasilianska hängmatta eller hängstol? Här hittar du svaren. ​

Säljer ni världens bästa hängmattor?
Ja. Fler frågor?

Varför har den brasilianska hängmattan inga träribbor på kortsidorna?
De hängmattor som vi ofta ser i Sverige har träribbor/träkarmar/trästavar/spridare på kortsidorna för att spännas ut då de är mycket små, smala och korta. Utan träribborna skulle man inte komma ner i dem. I länder med utvecklad hängmattskultur, Latinamerika och framför allt Brasilien, har hängmattorna aldrig träribbor på kortsidorna. En brasiliansk hängmatta är extra stor, bred och lång. Tack vare dess storlek och avsaknaden av träribbor kan du bekvämt breda ut dig efter behag, på längden, tvären eller diagonalt. Den anpassar sig efter kroppen och stödjer där det behövs. Skulle man fästa träribbor på en bred hängmatta skulle man förlora komforten. Avsaknaden av träribbor gör dessutom att du får en mycket bättre balans.

I vilken höjd ska jag hänga hängmattan?
Hängmattans upphängningsöglor bör vara i en höjd av ca 160 cm. Dess djupaste punkt bör vara ca 50 cm ovan marken. En tumregel är att själva höjden för fästpunkterna är halva upphängningsavståndet.

Hur högt ska jag hänga hängstolen?
Hängstolen fästes i en upphängningspunkt i en höjd av minst 2,1 m. Sitthöjden reglerar du med ett rep.

Vilken fästanordning ska jag användas för att hänga upp hängmattan?
Du hänger upp hängmattan på hängmattskrokar eller använder dig av rep. Se alltid till att använda ett kraftigt rep som är starkt nog att hålla för vikten av de som skall ligga i den. Som alternativ till rep kan du använda ett kraftigt spännband eller kedja. För att lätt kunna haka ner hängmattan så kan du använda dig av hängmattskrokar eller karbinhakar. Ifall hängmattan skall fästas i en vägg, förvissa dig om att väggen klarar av påfrestningen samt att upphängningskroken är tillräckligt stark samt mycket väl förankrad.

Vilken fästanordning är lämpligast för upphängning av hängstol?
Du hänger upp hängstolen i en krok eller använder dig av rep. Förvissa dig om att repet du använder är tillräckligt starkt för att hålla för vikten av den som skall sitta i den. Alternativet till rep är att använda en kedja eller kraftigt spännband. Använder du en karbinhake kan du enkelt haka ner hängstolen. Ifall hängstolen skall fästas i ett tak, försäkra dig om att taket klarar av påfrestningen samt att upphängningskroken är tillräckligt stark samt mycket väl förankrad.

Trädavståndet då man hänger upp en hängmatta?
Idealiskt är två träd som står drygt 3 meter från varandra. Större hängmattor kräver större avstånd. Är avståndet för kort är risken att hängmattan inte sträcks ut ordentligt. Alternativen är då att fästa hängmattan högre upp, dock med följden att den hänger med en större böj , eller att korta ner längden genom att göra en knut på linorna. Står träden långt ifrån varandra förlänger du hängmattan med rep som når ut till träden. Ett avstånd av t ex 6 meter mellan träden är alltså inget problem. Ju längre mellan träden, desto högre upp måste du knyta fast repen.

Inga träd alls?
Har du inga träd är alternativen fortfarande många. Använd en ställning, stativ, två stolpar eller fäst den i två väggar på terrassen eller på balkongen.

Hängmatteställning/hängmattestativ?
Ifall du avser att skaffa en ställning/stativ till hängmattan så tänk på att den helst skall vara åtminstone 3 meter lång samt med upphängningspunkter minst 160 cm högt upp. En fördel är om ställningen går att förlänga i såväl längd som höjd. Vi säljer inga ställningar. Observera att flera av de allra billigaste hängmatteställningar som säljs på lågprisvaruhusen är för små för brasilianska hängmattor.

Kan hängmattan eller hängstolen hänga ute hela sommaren?
Om du vill att hängmattan eller hängstolen ska hålla sig fräsch och ha en lång livstid är det en fördel om du plockar ner den vid kraftig nederbörd. Det är snabbt gjort om den är upphängd på krokar eller med karbinhakar. Enstaka regnskurar orsakar ingen skada, men se till att den får torka ordentligt efter nederbörden.

Hängmatta inomhus?
Givetvis! Då sommaren är över kan du som i Brasilien hänga upp hängmattan inomhus. En praktisk och dekorativ inomhusmöbel som fungerar både som hängmatta, gästsäng och soffa. Hängmattan hängs upp på hängmattskrokar så att du snabbt kan haka ner den då den inte används. Krokarna kan t ex fästas i väggar eller takbjälkar.

Är hängmattan bekväm att sova i?
I Brasilien används ofta hängmattan istället för en säng. Hängmattorna är följaktligen mycket bekväma. De anpassar sig efter kroppen och stödjer där det behövs. Ifall du fryser sveper du in dig med tygsidorna som en kokong. Du ligger ostörd, insynsskyddad och slipper småkryp.

Ryggvänlig?
Diagonal liggställning gör att du ligger rakt med ryggen. Din vikt fördelas jämnt och hela kroppen stöds av hängmattan. Vi har många sjukgymnaster som kunder då de anser att våra hängmattor är mycket ryggvänliga.

Trillar man lätt av hängmattan?
Eftersom hängmattan är så stor och bred, samt saknar träribbor på kortsidorna, får du en mycket bra balans och riskerar inte att trilla ur den. Du ligger mycket tryggt och säkert i den.

Är hängmattan lämplig för små barn?
I Brasilien lämnar föräldrarna ofta sina små barn i en hängmatta. Där kan de tryggt vaggas eller leka i. Dock bör du ha uppsikt över ditt barn så att det inte leker för vilt eller lyckas trassla in sig i linorna. Vi har många förskolor och lekskolor som nöjda kunder.

Ligger man i hängmattan som i en kokong?
En vaneföreställning är att hängmattan kommer att omsluta dig som en kokong. Så är inte fallet. Du kan bekvämt breda ut dig, allt efter behag, på längden, tvären eller diagonalt. Hängmattan följer din kropp. Ifall du fryser eller vill ligga ostört så kan du vika in sidorna över dig.

Känner man sig som en kassler då man sitter i en flätad hängstol?
Nej. Våra flätade hängstolar är gjorda av mjuka rep, utan knutar, som följer med och stöder hela din kropp. Komforten är därför mycket hög och du känner dig inte ihoppressad som en kassler.

Ska hängstolarnas träribbor behandlas?
För att skydda sträckribban mot påverkan av vädret, undvika sprickor samt för att bibehålla den snygg kan du behandla den med träolja.

Hur mycket vikt tål en hängmatta?
Vår enklaste hängmatta, Bahia, har testats på laboratorium. Vid en belastning av 531 kg (400 kg sand och 131 kg gjutgods) brast ett linfäste. Likväl rekommenderar vi en max belastning på endast 160 kg för denna modellen. Ju kraftigare vävd, bättre förstärkt och flera linor, desto större belastning tål hängmattan. Hängmattorna Espirito Santo och Minas Gerais, rekommenderar vi en max belastning på 320 kg. Värt att minnas är att hängmattan får inte utsättas för ojämna påfrestningar, linorna får inte vara snodda samt att hängmattan inte är gjord för vilt gungande eller för att hoppa i.

Max belastning?
Varje hängmatta och hängstol har en rekommenderad max belastning. Denna är mycket ungefärlig. Denna max belastning anger vad hängmattan eller hängstolen tål innan t ex linfästen eller linor kan brista. Observera att skador kan uppstå vid en lägre belastning om den utsätts för ojämna belastningar, snodda linor eller vilt gungande och hoppande.

Hur kan hängmattorna tåla så hög belastning?
Hängmattorna är vävda av bomull av högsta kvalitet. På kortsidorna har de kraftiga förstärkningar. Den höga hållbarheten beror på att linfästena, förstärkningarna och liggytan utgör ett enda stycke vävt av samma trådar. Hängmattorna har upp till 60 st kraftiga linor, 60 cm långa. Belastningen på varje lina blir därför liten. Linorna är mycket väl fästa i tyget genom knutverk och extra förstärkningar. Ju flera och längre linor desto bättre hållbarhet, balans och komfort. Linorna löper samman i en kraftigt knuten ögla.

Passar hängmattorna för mycket långa eller tunga personer?
Inga problem! Välj då en hängmatta som har högre max belastning och där liggytan är upp till 275 cm lång.

Hur länge håller hängmattan?
Detta beror givetvis på hur flitigt hängmattan används samt hur väl du sköter den. I Brasilien räknar man med att den håller i 20 år vid dagligt användande året om.

Hängmattstester?
I samtliga tester som våra hängmattor har deltagit i har de fått översvallande beröm och erhållit de bästa omdömena. Våra hängmattor testades i Sydsvenska Dagbladets Sommartest av hängmattor. Test-omdöme: ”Vackra färger. Gigantiskt format. Sanslöst bekväm. Det går att ligga på längden och tvären, flera personer samtidigt.”

Hängmatta som present?
En hängmatta eller en hängstol är en ypperlig present, födelsedagspresent, julklapp, mors dag present, fars dag present, studentgåva, examenspresent, bröllopspresent eller gåva till arbetskollega.

Kan jag spåra statusen på min order?
Så snart din order har skickats får du en bekräftelse via mejl. Där finns kolli-ID så att du kan spåra din försändelse på postnord.se.

Hur kan jag betala?
Du kan välja mellan flera betalningsalternativ som faktura, Swish, kortbetalning, direktbetalning via internetbank eller förskottsbetalning till bankgiro. Det tillkommer inga extra kostnader för de olika betalningsalternativen.