Tillverkning av hängstolar

Hur tillverkas en brasiliansk hängstol?

Hängstolarna tillverkas i nordöstra Brasiliens landsbygd. Tillverkningen sker enligt gamla traditioner på ett vis där merparten av tillverkningsprocessen sker för hand, manuellt. Före hängstolen är fullbordad passerar den sex personer som samtliga är experter just på sitt tillverkningssteg.

1. Först plockas bomullen och spinns för hand. All bomull är 100% ekologisk. De tillverkas av 100% bomull därför att det ökar bekvämligheten och andas bättre än syntetiska material som polyester eller nylon.
2. Bomullen färgas. Färgningen utförs med specialfärger som är framställd med stor noggrannhet i laboratorium. Kriterierna är flera. Frånsett att färgerna ska vara miljövänliga och attraktiva så ska de tåla starkt solljus, utan att blekas, och likaså färgäkta så att de klarar av maskintvätt.

Laboratorium för hängmattsfärger som ska vara miljövänliga, tåla sol, inte blekas och färgäkta så att de kan maskintvättas.
Garn i en mängd olika färgglada tåliga och miljöanpassade färger som är rättvist tillverkade av 100% ekologisk bomull.

3. Trådarna som färgats torkas ute i friska luften.
4. Varpning och häckling. Mellan 3500-4500 trådar av exakt längd räknas upp och organiseras parallellt till en bunt, som rullas upp på en varpställning.

Varpning sköts av en kvinna i fabriken där hängmattorna och hängstolarna tillverkas traditionellt för hand av specialister.
Processen häckling där ungefär 3500-4500 trådar av rätt längd beräknas och samlas parallellt till buntar på varpställningar.
Ställningar med flera rader och nivåer av vävstolsrullar med garn av ekologisk bomull i olika färger förbereds för vävning.

5. Trådarna rullas omsorgsfullt upp på vävstolsrullarna i ett noggrant mönster.
6. Vävstolen justeras. Upp till 4500 trådar knyts med stor omsorg.
7. Vävningen utförs.

Vävstol som är korrekt inställd och är i processen att väva en bred randig hängmatta med 4500 trådar som är exakt knutna.
En ung man som är specialist på att väva sköter två vävstolar som väver randiga hängmattor i olika kulörer i god arbetsmiljö.

8. Kortändarna flätas och sys ihop.
9. Extra förstärkningar sätts fast samt linfästen fästes.

En ung man och en kvinna håller på med sin specialitet att tillverka förstärkningar och knyta fast linfästen för linorna.
En kvinna som är koncentrerad sitter och håller på att skickligt knyta linfästen för linor till hängmattor och hängstolar.

10. Linorna flätas ihop.
11. Linorna kortas av till rätt längd och knyts fast för hand.

En man som expert på sitt tillverkningssteg är upptagen med redskap som flätar ihop linorna gjorda av ekologisk bomull.
En person arbetar med utrustning för att kapa linorna till rätt längd som sedan träs fast på en hängmatta eller hängstol.
En man håller på med precisionsarbetet att anpassa linorna till rätt längd innan de träs på hängstolarna och hängmattorna.

12. Linändarna knyts samman till kraftiga upphängningsöglor.
13. Bården på sidorna virkas och sätts fast på hängstolen.
14. Den färdiga hängstolen synas och kollas att den är i felfritt skick.

En man knyter kompetent samman linorna till kraftiga upphängningsöglor som blir hängmattans eller hängstolens fästpunkt.
En kvinna sitter ner och syr med stor skicklighet på en handvirkad dekor med tofsar som ska hänga på hängmattans långsidor.
Två tjejer synar noggrant in i minsta detalj alla hängmattor och hängstolar för att säkerställa att de är i perfekt skick.

Hållbar produktion och rättvis handel

Vi tar vårt ansvar. Läs mer om vår inställning till hållbar produktion, rättvis handel och varför vi använder oss av ekologisk bomull och smart wood.